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Editor’s note: This is the first installment of a three-part series reviewing AHIMA’s HITECH Frequently Asked
Questions.

This month marks the one-year anniversary of the publication of the final HITECH Omnibus Rule, which became effective
March 26, 2013. Covered entities and business associates (BAs) were expected to meet compliance by September 23, 2013.

The Omnibus Rule expanded some of HIPAA’s original requirements involving the privacy, security, and enforcement
components. It also finalized the Breach Interim Final Rule as well as the Genetic Information Nondiscrimination Act (GINA).
Organizations have been busy since the January 2013 publication date updating policies and procedures, educating and training
staff, and—more importantly—ensuring that the interpretation and understanding of the new rules is applied appropriately.

AHIMA has created a list of the most frequently asked questions regarding the HITECH Omnibus Rule. This section will
share those questions and answers in a three-part series to provide guidance and clarify some confusion about the rule. Part I
of this series will highlight the updated requirements for a patient’s right to electronic access of their protected health
information (PHI), as well as the requirements for the Notice of Privacy Practices (NPP).

Notice of Privacy Practices FAQ

The Notice of Privacy Practices for Protected Health Information (NPP) section of the HITECH Act—Section 164.520—
defined new requirements for the NPP, including redistribution.  HITECH also included the following provisions:

The final rule modifies §164.520(b)(1)(ii)(E) requiring certain statements on the NPP about uses and disclosures that
require authorization.
Redistribution requirements were updated for health plans, but remained the same for providers.

Q: What exactly is the rule  for redistributing the NPP after significant changes have been made to it? Would the
Omnibus Rule  changes be considered significant?

A: Yes, the rule features significant changes that require patient notification. For healthcare providers with direct treatment
relationships, this means that, by the September 23, 2013 compliance date, they should have revised the notice that is posted in
waiting areas, on their website, that is provided to new patients, and is available upon request to existing patients.

Q: Does the NPP have to include a statement if the covered entity plans on sending out appointment reminders?

A: The new rule removes this requirement. Covered entities are free to leave this in or remove it from the notices.

Q: Once changes are made to the NPP, do patients need to re-sign it?

A: No. For healthcare providers, the final rule does not modify the current requirements to distribute revisions to the NPP. As
such, if a healthcare provider with a direct treatment relationship with an individual revises the NPP, the healthcare provider
must make the NPP available upon request on or after the effective date of the revision and must have the NPP available at
the care delivery site. They must also post the notice in a clear and prominent location.

The Office for Civil Rights (OCR) clarifies that providers are not required to print and hand out a revised NPP to all
individuals seeking treatment. Instead providers must post the revised NPP in a clear and prominent location and have copies
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of the NPP at the care delivery site for individuals to request and take with them. Providers are only required to give a copy of
the NPP to, and obtain a good faith acknowledgment receipt from, new patients.

Q: What statement(s) must be added to the new NPP?

A: Refer to AHIMA’s NPP Practice Brief [...], or to the US Department of Health and Human Services OCR Model NPPs,
available online at www.healthit.gov/providers-professionals/model-notices-privacy-practices.

Electronic Access FAQ

Section 164.524 of the HITECH Act covers the “access of individuals to protected health information.” Covered entities must
provide an electronic copy of protected health information that is maintained electronically, located in one or more designated
record sets, and is in the form and format requested.

This section also expressly requires that when an individual requests the covered entity to transmit a copy of the protected
health information (PHI) to another person, the covered entity must comply. Within this provision, the request must:

Be made in writing
Be signed by the individual
Clearly identify the designated person
Clearly identity where the information will be sent

Finally, this section discusses labor costs and what can and cannot be included in a reasonable cost-based fee for providing
copies.

Q: What can be included as part of billable  labor costs when determining fees for record requests?

A: This provision allows for identifying the labor for copying protected health information, whether in paper or electronic form.
Labor costs can include a reasonable cost-based fee for skilled technical staff time spent creating and copying electronic files
and doing work like compiling, extracting, scanning, burning onto media, or distributing media. This could also include the time
spent preparing an explanation or summary.

Other fees include a cost of supplies for creating the paper copy or electronic media (if the individual requests portable media),
and postage or courier costs.

This provision clarifies that a covered entity may not charge for a retrieval fee, whether it is a standard retrieval fee or one
based on actual retrieval costs.

Q: The cost of copying health information is set by state  law, which is used by the copy service . How do we
determine cost per page taking into account state  law?

A: The Omnibus Rule preamble explicitly states that covered entities need to determine if the fee is reasonable. When a state
law provides a limit on the fee that a covered entity may charge for a copy of protected health information, this is relevant in
determining whether a covered entity’s fee is ‘‘reasonable.’’

A covered entity’s fee must be both “reasonable” and “cost-based.” For example, if a state permits a charge of 25 cents per
printed page, but a covered entity is able to provide an electronic copy at a cost of 5 cents per page, then the covered entity
may not charge more than 5 cents per page—since that is the reasonable and cost-based amount.

Similarly, if a covered entity’s cost is 30 cents per page but the state law limits the covered entity’s charge to 25 cents per
page, then the covered entity may not charge more than 25 cents per page. This is because charging 30 cents per page would
be the cost-based amount, but would not be reasonable in light of the state law.

Q: Does a covered entity or business associate  have to release existing paper records in e lectronic media, if
requested? Would the charge then be by page count or e lectronic media?
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A: An entity has to provide the copy in the form and format requested, if readily producible. There is a lack of clarity, though,
on what is meant by “readily producible.” The preamble does indicate that you are not required to scan paper documents to
provide electronic copies. Accordingly, providing paper copies remains permissible. While there is nothing in the law that
precludes facilities from agreeing to scan the documents and convert them into electronic media, it may be best to inform
individuals of the potential costs of scanning and converting records to electronic media before doing so.

Q: Can a covered entity send PHI via unencrypted e-mail? For example, a patient requests that their PHI be sent
to their Yahoo or Gmail e-mail account. Is this permitted?

A: The following is HHS’ clarification on this topic: “We [HHS] clarify that covered entities are permitted to send individuals
unencrypted e-mails if they have advised the individual of the risk, and the individual still prefers the unencrypted e-mail. We
do not expect covered entities to educate individuals about encryption technology and information security. Rather, we merely
expect the covered entity to notify the individual that there may be some level of risk that the information in the e-mail could be
read by a third party.

If individuals are notified of the risks and still prefer unencrypted e-mail, the individual has the right to receive protected health
information in that manner, and covered entities are not responsible for unauthorized access of protected health information
while in transmission to the individual based on the individual’s request. Further, covered entities are not responsible for
safeguarding information once delivered to the individual.” 
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